Nordjyske unge lærte om ekstremisme - Nyheder - HjørringAvis

Nordjyske unge lærte om ekstremisme

“Min lillebror er 7 år og bare tanken om, at han skulle have et våben i hånden som 5-årig er meget voldsom – altså tanken om, hvordan det er så anderledes ude i verden end herhjemme i Danmark er voldsom.”
Johanne, elev på EUC Nord i Frederikshavn.

Klasseværelset var skiftet ud med biografsalen i Moviehouse Hjørring, da 450 unge skoleelever fra Hjørring og Frederikshavn var inviteret til dokumentarfilm og debat om ekstremisme og radikalisering.

Nordjyske unge lærte om ekstremisme - Nyheder - HjørringAvis (2)

De unge, der kom fra ungdomsuddannelser og folkeskolens udskolingsklasser, så den prisbelønnede dokumentarfilm “En hær af sønner”.

Filmen skildrer en syrisk familiefar, der træner sine egne børn til at kæmpe, og om nødvendigt dø, for Al Qaeda.

Efter filmen var der debat med Yaqoub Ali, der gennem næsten ti år stod i spidsen for det islamistiske ekstremistiske netværk i Danmark og levede af at radikalisere, eller hjernevaske som det også kaldes, unge mennesker, både i Københavnsområdet og i Jylland.

Yaqoub Alis fortælling om miljøet indefra og hvordan det kom så vidt, gjorde et stort indtryk på eleverne, der stillede så mange spørgsmål, at arrangementet gik langt over tid. Mange ville blandt andet vide, hvad man som ung skal være på vagt over for, hvis andre forsøger at radikalisere dem eller nogen, de kender:

”De finder lige præcis dét, I mangler eller har problemer med i jeres liv, og gør jer stille og roligt afhængige af dem. Men der er altid en bagtanke, når nogen fra en gruppering opfører sig sødt overfor jer. Altid.”

Nordjyske unge lærte om ekstremisme - Nyheder - HjørringAvis (3)

Yaqoub Ali vendte for fire år siden, under afsoning af en fængselsdom, det ekstremistiske miljø ryggen. Siden har han holdt foredrag og kæmpet for, at andre unge ikke ender som han selv gjorde.

Visningen af “En hær af sønner” og den efterfølgende debat med Yaqoub Ali er en del af projektet Ask Why? Docs, som organisationen The Why Foundation står bag.

Projektet er et kultur- og oplysningsprojekt, der har til formål at styrke de unges interesse for menneskerettigheder og globale problemstillinger.

Med ASK WHY? Docs får de unge mulighed for at følge et forløb med tre forskellige dokumentarfilm med debat fordelt på et skoleår. Det er tredje år, at ASK WHY? Docs besøger Hjørring.

ASK WHY? Docs er 100% fondsstøttet, og derfor gratis for skolerne at deltage i.

En af de skoler, der har været med hele vejen, er Hjørring Private Realskole. For de to udskolingslærere, Esben Jacobsen og Birthe Jakobsen, er det syvende gang, de har deres store klasser med:

”Vi bliver ved med at komme, for det er vigtigt at de unge ser noget andet end de underholdningsfilm, de normalt ser. Det er vigtigt også at møde nogle autentiske mennesker, nemlig de gæster, der altid er med efter filmen.” siger Birthe Jakobsen.

Og Birthes kollega, Esben Jacobsen, supplerer:

”Det er mennesker, andre unge, der har prøvet nogle ting tæt på. Vi ved det gør et stort indtryk på vores elever. Som i dag Yaqoub Ali. De oplevelser kan man ikke betale sig fra, og dem kan man ikke få nede på hovedgaden i Hjørring”.

KILDE / FOTO: THE WHY FOUNDATION

Scroll to Top