Hjørring Avis - Business og erhverv

Dataanalyse som en voksende trend i dansk erhvervsliv

Dataanalyse har fundet sin plads i mange danske virksomheder som et afgørende redskab for beslutningstagning og strategi. Ifølge Danmarks Statistik udføres dataanalyse i 40% af virksomhederne med mindst 10 ansatte. Disse virksomheder baserer oftest deres analyser på transaktionsdata, men kundekøbsoplysninger og data fra sociale medier bliver også i stigende grad brugt. Dette skift i datatyper antyder en diversificering i, hvordan virksomheder tilgår og anvender data.

Samarbejde med eksterne parter i dataanalyse

Når det kommer til udførelsen af dataanalyse, benytter en del virksomheder sig af eksterne eksperter. Omkring 23% af virksomhederne outsourcer denne vigtige opgave. På den anden side foretrækker 32% en kombineret model, hvor analyserne udføres både internt og eksternt. Dette kunne tyde på en voksende forståelse for, at dataanalyse er en kompleks disciplin, der kan kræve en bred vifte af færdigheder og perspektiver.

Udbredelsen af kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) er en anden teknologi, der får mere og mere fodspor i dansk erhvervsliv. Omkring 15% af virksomhederne i private byerhverv med mindst 10 ansatte benytter KI. Større virksomheder fører an, men mindre virksomheder og endda mikrovirksomheder begynder også at adoptere denne teknologi. Blandt de forskellige anvendelser af KI står automatisering og machine learning højt på listen, mens autonome robotter endnu ikke har fået et gennembrud.

I lyset af disse tal er det klart, at teknologiske løsninger som dataanalyse og KI hurtigt bliver mainstream i dansk erhvervsliv. Som teknologierne udvikler sig, vil virksomheder, der kan tilpasse sig og udnytte disse værktøjer effektivt, sandsynligvis have en konkurrencefordel i fremtiden.

KILDE: Danmarks Statistik

Scroll to Top